Asociatia „Oastea Domnului” Filiala Gherla

Contact

Logo Asociatia „Oastea Domnului” Filiala Gherla

Descriere

MISIUNE: Sprijinim persoanele afectate de saracie si pe toti cei care, indiferent de conjunctura, au ajuns la periferia societatii

VIZIUNE : Visam la o societate in care nici o persoana saraca, bolnava sau privata, in orice fel, de afectiune si sprijin sa beneficieze de suport, pentru a-si depasi limitele propriului context de viata.
OBIECTIVE:
1. Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor vârstnice nevoiaşe .
2. Susţinerea persoanelor private de libertate ca să se reintegreze în societate.
3. Educarea copiilor în spiritul moralei creştine.
4. Ajutor material pentru familiile afectate de sărăcie.
5. Conștientizarea tinerelor generații asupra consecințelor unui comportament indezirabil social.

Premii: Diploma de excelenta pentru implicarea in diferite proiecte in cadrul Penitenciarului de Maxima Siguranta Gherla - 29.06.2013

Ne gasiti si pe Facebook la Asociatia „Oastea Domnului” Filiala Gherla

Conducere

Presedinte Silvestru Gherman Presedinte

Mihai Coste Coordonator

Proiecte


”Solidaritate creștină”

 • Str. Romană, nr. 28 A, Gherla, Cluj, 305400


Preocupare creștină pentru persoanele private de libertate

 • Str. Romană, nr. 28 A, Gherla, Cluj, 305400

Preocupare creștină pentru persoanele private de libertate În anul 2011, am început colaborarea cu Asociaţia Dorcas Aid România, care ne-a oferit sprijin material şi financiar, pentru a desfăşura acest proiect. Anterior, între anii 1991-2011, Oastea Domnului a fost implicată în acțiuni similare adresate deținuților, însă numai la anvergura pe care o permit...


Adoptă un bunic!

 • Str. Romană, nr. 28 A, Gherla, Cluj, 305400

Proiectul a demarat în anul 2005, în parteneriat cu Asociaţia Dorcas Aid Romania şi are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor vârstnice nevoiaşe. De atunci, acesta se desfăşoară fără întrerupere, ajutând anual câteva zeci de persoane. În anul 2015 au beneficiat de sprijin 198 de vârstnici. În cadrul proiectului, luna...


Activități

 Sărbătorirea „Zilei femeii” (8 martie 2015)

 • În data de 11 martie 2015, un grup de 7 tineri voluntari, alături de angajații Asociației, au vizitat 12 bunicuțe din Proiectul ”Adoptă un bunic!”, pentru a le oferi o felicitare (confecționată chiar de tinerii voluntari), o ciocolată și o floare. Acestea au fost foarte plăcut impresionate de vizita noastră. Tinerii le-au făcut câteva urări frumoase, le-au îmbrățișat și chiar au fost curioși să le afle poveștile de viață. Cu toții au mărturisit că au fost plăcut surprinși de atitudinea pozitivă a unora din bunicuțe, care, deși suferiseră multe de-a lungul vieții, ofereau în schimbul darului doar zâmbete, cuvinte de apreciere și recunoștință.  Unele dintre bunicuțe au fost atât de surprinse de vizita și gestul voluntarilor noștri încât, printre lacrimi, nu știau cum să mulțumească mai frumos. A fost o experiență deosebită pentru toți cei implicați, bunicuțele simțindu-se apreciate și „speciale”, iar voluntarii învățând cum unii oameni, chiar la vârsta a III-a, după experimentarea a nenumărate vitregii ale vieții, știu să zâmbească și să se bucure de fiecare gest și de fiecare zi.

2  Ajutor de încălzire pentru vârstnici nevoiaşi (martie 2015)

 • În primăvara anului 2015, un număr de 58 de beneficiari au primit câte o căruță cu lemne, în valoare de câte 330 lei, iar 14 persoane au primit un ajutor financiar în valoare de câte 215 lei, pentru compensarea cheltuielilor cu încălzirea locuințelor. Deși este foarte costisitor, acesta este una dintre cele mai apreciate forme de ajutor, beneficiarii noștri privându-se deseori de căldură în timpul iernii, datorită veniturilor insuficiente. Unii, neavând posibilitatea achiziționării unei cantități suficiente de lemne, petrec cea mai mare parte a iernii în frig, iar cei cărora le permite sănătatea, își aduc singuri lemne din pădure (de o calitate inferioară), crengi subțiri care ard repede și nu emană suficientă căldură.

3   Evenimentul social „Coșul de Paști” (aprilie 2015)

 • În data de 31 martie 2015, împreună cu 7 voluntari, elevi ai mai multor școli din mun. Gherla, beneficiari ai proiectului  ”Copii creștini”, am confecționat „coșulețe din carton”, frumos decorate, și am vopsit ouă cu ocazia Sărbătorii Paștelui. În coșulețe, pe lângă ouă roșii, au pus și câteva ouă de ciocolată. În data de 1 aprilie 2015, alături de 9 voluntari, cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani, am dus aceste coșulețele unui număr de 12 bunicuți, din Proiectul ”Adoptă un bunic”, din localitățile Gherla și Bunești. Bineînțeles că, și de această dată, bucuria a fost împărtășită de toți cei implicați. Voluntarii au fost chiar impresionați și emoționați de poveștile de viață ale dânșilor, de necazurile prin care au trecut, dar și de bucuria cu care i-au întâmpinat. Fiind în prag de sărbătoare, la unii (de rit apusean) Paștele fiind sărbătorit chiar duminică, în multe case se făcea „curățenie generală”, bunicuțele pregătindu-se pentru primirea oaspeților. Bunicuțele vizitate în martie a.c. au ținut neapărat să ne arate floarea primită atunci, fiind foarte mândre că le-au îngrijit și erau încă frumoase. Noutatea a fost că am avut cu noi și doi „voluntari” cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, copiii uneia dintre angajatele asociației, fapt pentru care bucuria bunicuțelor a fost și mai mare. Unele dintre ele le-au dat flori și mere, copilașii fiind foarte încântați.

 Construcția unei case pentru un vârstnic nevoiaș (aprilie-mai 2015)

 • Casa domnului R., beneficiar în Programul ”Adoptă un bunic”, avea acoperișul deteriorat și pereți construiți din chirpici. În urma evaluarii unui expert, s-a decis că aceasta nu se poate repara, ci doar reconstrui. Soldați din aviația americană, aflați în misiune la Divizia de Întreținere de la Unitatea Militară Câmpia Turzii, s-au oferit să facă voluntariat în cadrul acestui proiect. În data de 29 aprilie 2016 am început acțiunea prin demolarea casei inițiale. Pe lângă voluntarii americani, care s-au implicat zilnic, timp de trei săptămâni, am avut susținerea a mai mulți voluntari din comunitatea „Oastei Domnului”, din Gherla, precum și a altora din localitate.
 • Acest proiect s-a desfășurat prin susținerea Autorităților locale (primărie, biroul de asistență socială, etc.), care ne-au facilitat elibe-rarea autorizațiilor necesare și ne-au promis că vor gestiona, ulterior, orice probleme legate de încadrarea legală a locuinței. În data de 4 iunie 2015, după 36 de zile de voluntariat, familia R. a primit cheile noii lor locuințe, care nu numai că a fost construită și finisată, dar a fost și mobilată și amenajată, în totalitate! La inaugurare au participat reprezentanți ai Autorităților Locale (domnul primar și proiectantul locuinței), preotul din localitate, alături de un alt coleg din satul vecin, reprezentanți ai firmelor care au sponsorizat proiectul, membrii ai asociației noastre, dar și jurnaliști locali, care au realizat un reportaj despre acest proiect.
 • Domnul R. povestește cu mare emoție că Dumnezeu i-a pus ”mâna în cap” și că „mare minune s-a întâmplat în viața lor când au văzut căsuța lor cea nouă”. Dânsul spune cu bucurie că, după o viață plină de greutăți și lipsuri, când se uită la noua lui locuință, se simte ca un ”boier”. Noi ne bucurăm că am reușit, împreună cu prietenii și colaboratorii noștri, să îndeplinim un vis și să aducem o rază de speranță în viața unor oameni care nu au cunoscut viața decât în nuanțe de gri!

5  Alte renovări şi reparaţii în interesul beneficiarilor (ianuarie – iunie 2015)

 • În prima jumătate a anului 2015 s-au efectuat 11 mici reparații, iar în a doua jumătate a anului doar 3, însă mult mai costisitoare. Astfel, s-a reparat o poartă care nu se mai putea deschide, iar bunicuța beneficiară trebuia sa treacă prin gard. De asemenea, s-a construit o poartă pentru o bunicuță care are grijă de patru nepoței, foarte necăjită că aceștia fugeau în drum și puteau fi loviți de vreo mașină. Nu în ultimul rând, am înlocuit acoperișul casei unui beneficiar, prin care pătrundea apa la fiecare ploaie. Vârstnicii beneficiari sunt foarte mulțumitori, ei simțindu-se nu doar „prea săraci”, ci și neputincioși în fața acestor  neajunsuri ale vieții.

6  Excursie de o zi la Mănăstirea Vad (18 iunie 2015)

 • Ziua de 18 iunie 2015 va rămâne cu siguranță „de poveste” pentru cei 25 de vârstnici, din cadrul Proiectului „Adoptă un bunic”, care au mers în excursia organizată de asociația noastră la Mănăstirea Vad, situată la 20 km de localitatea Dej, jud. Cluj. Asociația noastră a hotărât ca în acest an să beneficiez de acest eveniment vârstnici din mai multe localități, pentru a putea să interacționeze unii cu alții, să împărtășească povești de viață și să se roage împreună. Părintele Nicodim (starețul mănăstirii) împreună cu părintele Arsenie (duhovnicul monahilor) ne-au așteptat cu mare drag, iar după ce ne-au prezentat un scurt istoric al obștii monahale, participanții care au dorit s-au spovedit și s-au împărtășit. A urmat un minunat program duhovnicesc, incluzând pricesne, scurte mesaje de încurajare, din partea domnului Silvestru Gherman (directorul asociației), a domnului Magdaș Gavrilă (voluntar) și a părintelui Arsenie. Vârstnicii au fost vădit emoționați, au cântat, s-au rugat și ne-au spus că au trăit „momente înălțătoare”, care le vor da putere să-și ducă mai departe necazurile și greutățile vieții.

7  Întâlniri de socializare pentru vârstnici (noiembrie și decembrie 2015)

 • În data de 26 noiembrie 2015 a avut loc la Casa de adunare a”Oastei Domnului”, din Gherla, o întâlnire specială pentru beneficiarii din proiectul ”Adoptă un bunic!”. Tema aleasă a fost ”Sfaturi pentru sănătatea  trupului și a sufletului” și au participat 23 de vârstnici nevoiași. Într-o atmosferă de sărbătoare, aceștia au socializat, au depănat amintiri și au cântat colinde, după care s-au  rugat, au ascultat câteva sfaturi de la asistentul social al Asociației și au vizionat o mărturie emoționantă despre asumarea suferinței. Bunicuții au fost extrem de impresionați și mulți dintre ei s-au simțit binecuvântați că nu au trebuit să treacă prin probleme similare. Părintele Iustinian Săvărășan a adresat, apoi, câteva sfaturi referitoare la ce înseamnă să căutăm sănătatea sufletului  înainte de cea a trupului, exprimându-și aprecierea față de faptul că bunicuții își investesc acum timpul mai mult în „cele spirituale” (mersul la Biserică, citirea Bibliei și petrecerea unui timp mai îndelungat în rugăciune). Mulți dintre bunicuți ne-au spus că au fost foarte încurajați prin cele ascultate. Am încheiat programul cu o rugăciune, după care i-am invitat pe toți la masă. Atmosfera a fost la fel de frumoasă în continuare, vârstnicii simțindu-se răsfățați prin meniul oferit. În jurul orei 16.00, ne-am despărțit, beneficiarilor oferindu-li-se transport la domiciliu.
 • Datorită succesului de care s-a bucurat acest eveniment, am hotărât să îl reedităm în data de 16 decembrie 2015, la Casa de adunare a „Oastei Domnului” din localitatea Răscruci. Am invitat, astfel, un număr de 16 bunicuți din localitățile Vechea, Șoimeni, Răscruci, Bonțida și Cluj-Napoca, ca să se bucure de câteva momente petrecute împreună. De data aceasta, am avut alături de noi directoarea unui Centru Rezidențial pentru Vârstnici, din Gherla. Doamna C.L., le-a vorbit beneficiarilor despre cât de importantă este sănătatea sufletului și cum influențează aceasta sănătatea trupului. Le-a prezentat, apoi, mai multe crâmpeie din experiența dânsei cu vârstnicii, la locul de muncă, concluzionând că a văzut cum cei care au o viață de rugăciune sunt mai puternici și mai puțin marcați de „problemele bătrâneții”, dovedind multă demnitate. Mai grav, afirma doamna director, s-a demonstrat faptul că boala Alhzeimer debutează, în special, la cei care nu se dedică deloc vieții și disciplinei spirituale.

Vârstnicii doresc în continuare să fie implicați în astfel de evenimente.

8  Cadouri surpriză pentru vârstnici nevoiași (ianuarie – decembrie 2015)

 • În decursul anului 2015, un număr de 20 de vârstnici au avut surpriza plăcută de a primi pachetul alimentar lunar chiar de ziua lor, alături de „o mică atenție” și o urare. Acest mic gest, pentru noi, a avut pentru dânșii o profundă semnificație, unii nefiind felicitați de ziua lor de ani de zile.

9  Distribuție de medicamente (ianuarie –decembrie 2015)

 •  Anul acesta toți vârstnicii din proiect au primit medicamente, care nu necesită prescripție din partea medicului specialist sau pe care dânșii le folosesc în mod curent: vitamine (vitamina B, vitamina A și D3), aspenter (cu rol în protecția inimii) și inhalatoare Asmabeck Click Haller – atât pentru cei cu astm bronșic, cât și pentru cei care suferă de alergii sau probleme respiratorii. Medicamentele sunt o formă de ajutor foarte apreciată de cei în vârsta, mulți nepermițându-și costurile multora dintre tratamentele prescrise de medicul de familie.